Hoe je een lekkende mengkraan bij de hendel kunt repareren

27 Sep 2023

Hoe je een lekkende mengkraan bij de hendel kunt repareren

Een lekkende mengkraan kan een bron van frustratie zijn. Niet alleen kan het leiden tot waterverspilling, maar het kan ook schade aan je huis veroorzaken als het niet op tijd wordt aangepakt. In dit artikel zullen we je stap voor stap begeleiden over hoe je een lekkende mengkraan bij de hendel kunt repareren.

Wat veroorzaakt een lekkende mengkraan bij de hendel?

Voordat we ingaan op de reparatie, is het belangrijk om te begrijpen wat de oorzaak kan zijn van de lekkage. Een van de meest voorkomende oorzaken is slijtage van het binnenwerk van de kraan. Andere oorzaken kunnen zijn een beschadigde cartouche, een versleten rubberen ring of een probleem met de keramische schijven in de kraan.

Stap 1: Schakel het water uit

Voordat je begint met het repareren van de kraan, is het essentieel om het watertoevoer naar de kraan uit te schakelen. Dit voorkomt overstromingen en mogelijke waterschade tijdens de reparatie.

Stap 2: Demonteer de kraan

Verwijder voorzichtig de hendel van de mengkraan. Dit kan meestal worden gedaan door de schroef aan de bovenkant van de hendel los te draaien. Zodra de hendel is verwijderd, heb je toegang tot het cartouche van de kraan.

Stap 3: Inspecteer het binnenwerk

Nu je toegang hebt tot het binnenwerk van de kraan, is het tijd om het te inspecteren op tekenen van slijtage of schade. Als het binnenwerk er versleten of beschadigd uitziet, is het tijd om het te vervangen.

Stap 4: Vervang beschadigde onderdelen

Als je hebt vastgesteld dat het binnenwerk of de cartouche de oorzaak is van de lekkage, vervang deze dan door een nieuw exemplaar. Als je een keramische kraan hebt, zorg er dan voor dat je de keramische schijven ook controleert op tekenen van slijtage en deze indien nodig vervangt.

Stap 5: Monteer de kraan opnieuw

Zodra je de beschadigde onderdelen hebt vervangen, is het tijd om de kraan opnieuw te monteren. Zorg ervoor dat je alle onderdelen stevig vastzet om toekomstige lekkages te voorkomen.

Stap 6: Test de kraan

Nadat je de kraan opnieuw hebt gemonteerd, schakel je het watertoevoer weer in en test je de kraan op lekkages. Als er geen lekkage meer is, heb je het probleem met succes opgelost!

Wat als de lekkage aanhoudt?

Als je na het volgen van de bovenstaande stappen nog steeds een lekkage ervaart, kan het probleem dieper liggen, zoals een lekkende thermostaatkraan. In dergelijke gevallen is het raadzaam om professionele hulp in te schakelen.

Conclusie

Het repareren van een lekkende mengkraan bij de hendel hoeft geen ontmoedigende taak te zijn. Door de oorzaak van de lekkage te identificeren en de juiste stappen te volgen, kun je het probleem snel en efficiënt oplossen. Echter, als je je niet op je gemak voelt bij het zelf repareren van de kraan, aarzel dan niet om een professional in te schakelen. Het is altijd beter om veilig te zijn dan sorry!