Efficiënt en eenvoudig: Zo vervang je zelf je binnenwerk kraan

27 Sep 2023

Efficiënt en eenvoudig: Zo vervang je zelf je binnenwerk kraan

Het binnenwerk van een kraan is een essentieel onderdeel dat ervoor zorgt dat je kraan goed functioneert. Na verloop van tijd kan het binnenwerk slijten of beschadigd raken, wat kan leiden tot lekkages of een verminderde waterstroom. Gelukkig is het vervangen van het binnenwerk van een kraan een klus die je zelf kunt uitvoeren met de juiste kennis en gereedschappen. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je dit doet.

Wat is het binnenwerk van een kraan?

Het binnenwerk van een kraan, ook wel bekend als de cartridge of cartouche kraan, is het mechanisme dat de waterstroom en temperatuur regelt. Het bestaat uit een reeks kleppen, schijven en ringen die samenwerken om het water te reguleren.

Waarom zou je het binnenwerk van je kraan vervangen?

Er zijn verschillende redenen waarom je het binnenwerk van je kraan zou willen vervangen:

  1. Lekkages: Een versleten of beschadigd binnenwerk kan leiden tot lekkages, wat kan resulteren in waterschade en hogere waterrekeningen.
  2. Verminderde waterstroom: Als het water uit je kraan niet meer zo krachtig stroomt als vroeger, kan dit wijzen op een probleem met het binnenwerk.
  3. Temperatuurproblemen: Als je problemen ondervindt met het regelen van de watertemperatuur, kan dit ook te wijten zijn aan een defect binnenwerk.

Stap voor stap: Het vervangen van het binnenwerk van je kraan

1. Schakel het water uit: Voordat je begint, is het essentieel om de watertoevoer naar je kraan uit te schakelen. Dit voorkomt overstromingen en waterschade.

2. Verwijder de hendel: Gebruik een schroevendraaier om de schroef te verwijderen die de hendel op zijn plaats houdt. Zodra de schroef is verwijderd, kun je de hendel voorzichtig optillen en verwijderen.

3. Verwijder het oude binnenwerk: Gebruik een tang om het oude binnenwerk uit de kraan te draaien en te verwijderen.

4. Plaats het nieuwe binnenwerk: Plaats het nieuwe binnenwerk in de kraan en draai het stevig vast met een tang.

5. Plaats de hendel terug: Zet de hendel terug op zijn plaats en bevestig deze met de schroef.

6. Schakel het water weer in: Draai de watertoevoer weer open en test de kraan om te zorgen dat er geen lekkages zijn en dat het water correct stroomt.

Tips voor het kiezen van het juiste binnenwerk

  • Materiaal: Kies voor een binnenwerk van hoge kwaliteit, zoals een keramische kraan, die langer meegaat en minder snel slijt.

  • Compatibiliteit: Zorg ervoor dat het nieuwe binnenwerk compatibel is met je kraanmodel. Dit voorkomt problemen tijdens de installatie.

  • Merk en garantie: Kies voor gerenommeerde merken die een goede garantie bieden op hun producten.

Veelvoorkomende problemen en hun oplossingen

  • Mengkraan lekt bij hendel: Dit kan wijzen op een versleten cartridge of een probleem met de O-ringen. Het vervangen van het binnenwerk kan dit probleem oplossen.

  • Thermostaatkraan lekt: Dit kan verschillende oorzaken hebben, van een defecte cartridge tot problemen met de thermostatische klep. Het is essentieel om de oorzaak van het probleem te identificeren voordat je tot reparatie overgaat.

Conclusie

Het vervangen van het binnenwerk van je kraan is een eenvoudige klus die je zelf kunt uitvoeren met de juiste kennis en gereedschappen. Door regelmatig onderhoud te plegen en het binnenwerk te vervangen wanneer dat nodig is, kun je de levensduur van je kraan verlengen en waterschade en hoge waterrekeningen voorkomen. Met de bovenstaande stappen en tips ben je goed uitgerust om deze taak zelfstandig uit te voeren.