Zijn je remmen aan vervanging toe?

22 Apr 2021

Zijn je remmen aan vervanging toe?

De meeste mensen gebruiken niet vaak een aanhangwagen. Hierdoor kan het al een tijdje geleden zijn dat de remmen van de aanhangwagen zijn gecontroleerd. Het is belangrijk dat je de remmen van je aanhangwagen goed in de gaten houdt. Daarnaast kun je de remmen makkelijk vervangen zodat je weer veilig de weg op kan met je aanhangwagen. Het juiste onderhoud aan de remmen van je aanhangwagen draagt mee aan de veiligheid wanneer je op pad gaat. Hieronder kun je meer lezen over onderhoud van remmen. 

Oorzaak van kapotte remmen

Bij auto’s moeten de remschijven soms ook vervangen worden, dit geldt hetzelfde als voor een aanhanger. Een remschijf heeft namelijk een minimale dikte. Het kan daarom soms lastig te zien zijn wanneer een remschijf versleten is. Vaak zie je dat wanneer je veel rijd, de remschijven sneller verslijten. Bij ongeveer 80.000km tot 120.000 ga je zien dat de remschijven gaan slijten. Omdat je lastig kunt zien of je remschijf versleten is heb je een speciale schuifmaat waarmee je dikte van de remschijven mee kunt opmeten. Het ook voorkomen dat je remschijf krom trekt, dit kun je merken wanneer je auto begint te trillen wanneer je aan het remmen bent. De oorzaken van het slijten van remschijven, kunnen liggen aan hoge mechanische belasting, weinig gebruik van de aanhangwagens, langdurig remmen, onderdelen niet op elkaar afgestemd of de aanlopende remmen. Het onderhoud van de remmen is daarom erg belangrijk.

Onderhoud remvoering

Remvoeringen zijn ook wel remschoenen. Wanneer je de wielrem gaat ontleden, zijn er verschillende onderdelen te vinden. Het eerste onderdeel wat opvalt zijn de remschoenen, dit worden ook wel de remvoeringen genoemd. Een remschoen is een op een halve cirkel lijkend metalen houder waarop weinig materiaal is aangebracht. De remvoeringen worden tijdens het remmen uit elkaar gedrukt tegen de binnenkant van de remtrommels, waardoor de wielen tot stilstand komen. De remschoenen worden worden in positie gehouden door verschillende veren. Er zijn trekveren die horizontaal tussen de remschoenen zitten, die zorgen er voor dat de remvoering na het remmen in neutrale positie wordt gebracht. Bij een Hapert dealer kunnen ze je meer vertellen over welke remvoering jij nodig hebt. 

Verschillende aanhangwagens

Je hebt verschillende soorten aanhangwagens met allemaal een ander doel. Je hebt een kipper aanhangwagen deze aanhangwagen kan kantelen. Hierdoor kan je goederen als zand en stenen eenvoudig lossen. Daarnaast heb je ook een gesloten aanhangwagen, je kunt hiermee makkelijk goederen vervoeren. Het is voornamelijk handig voor goederen die bijvoorbeeld weg kunnen waaien, doordat het gesloten wordt het een stuk makkelijker. Een bakwagen is een van de meest voorkomende aanhangers, de wielen bij een bakwagen zitten naast de bak. Hierdoor staat de bak vrij laag, waardoor je makkelijk kan laden en lossen. Ben jij op zoek naar een robuuste aanhangwagen? Bekijk de modellen van Hapert, verkrijgbaar als enkelasser, tandemasser en tridem