Welke verschillende soorten pompen heb je?

31 Mar 2021

Welke verschillende soorten pompen heb je?

Wanneer je een bepaalde vloeistof moet verplaatsen, kan je daar het beste een pomp voor gebruiken. Er bestaan tegenwoordig heel veel verschillende pompen die je voor allerlei situaties kan inzetten. Maar wat voor pompen zijn er dan precies? Verdringerpompen zijn erg populair en voor veel doeleinden te gebruiken. Hieronder worden er een paar uitgelicht en besproken. 

De membraanpomp

Er zijn een aantal pompen erg bekend. Een membraanpomp van graco is hier één van. De membraanpompen kunnen gemaakt zijn van metaal of kunststof. Het fijne aan een membraanpomp is dat deze voor veel verschillende vloeistoffen te gebruiken is. Je kan het gebruiken voor vuil water of chemische stoffen. Deze pomp valt ook onder de categorie verdringerpomp. In een membraanpomp zitten membranen die ervoor zorgen dat de lucht en vloeistof gescheiden worden.  

De zuigerpomp

De naam van deze pomp zegt het eigenlijk al. Bij een zuigerpomp wordt de vloeistof door de pomp met een zuiger verplaatst. Hier zijn verschillende soorten van die je kan gebruiken op industrieel gebied of zelfs op huishoudelijk gebied. Het voordeel van een zuigerpomp is dat deze pomp lang meegaat. Over het algemeen heeft het een lange levensduur. Verder is het heel makkelijk te onderhouden, omdat de zuigerpomp goed tegen bijvoorbeeld vervuild water kan.

De schroefpomp

Wederom valt de schroefpomp onder de verdringerpompen waar verschillende soorten van bestaan. Maar waar worden schroefpompen dan voor gebruikt? De schroefpompen kan je inzetten voor vloeistoffen die smerende en niet-smerende eigenschappen hebben. Vuil water is geen hindernis voor de schroefpomp. Een voordeel van de schroefpomp is dat deze makkelijk te bedienen is.

De dompelpomp

Er bestaan ook waterpompen. De dompelpomp is daar één van. Je plaatst de dompelpomp in het water en daar kan je het water dan weer mee weg pompen. Dit kan je bijvoorbeeld in een zwembad doen, maar ook in een vijver. Er bestaan hier ook verschillende soorten van, omdat je dan kan kiezen of je het nodig hebt voor schoon of vies water. Je kan onder andere kiezen voor een hogedruk of vaste delen dompelpomp.

De zijkanaalpomp

Een zijkanaalpomp valt onder de categorie van verdringerpompen. Deze pomp wordt het meest gebruikt voor schone vloeistoffen zoals water. Een zijkanaalpomp heeft voor- en nadelen. De vloeistof kan maar in één richting stromen. Dit kan een nadeel zijn. Een voordeel van de zijkanaalpomp is dat het goedkoop is. Daarom is het belangrijk dat je een zijkanaalpomp van goede kwaliteit aanschaft.