Waar moet je op letten als je gereedschap koopt?

24 Oct 2021

Waar moet je op letten als je gereedschap koopt?

Wanneer je een echte vakman bent, is het belangrijk dat je een bus vol gereedschap hebt en dat je weet waar alles ligt. Het is fijn om de juiste materialen bij je te hebben voor verschillende klussen. Maar er gaat wel eens iets kapot, waardoor je het opnieuw moet aanschaffen. Koop je precies dezelfde of ga je op zoek naar een ander merk. Een echte vakman levert kwaliteit en werkt ook daarom met kwalitatief goed gereedschap. Wanneer je dagelijks met gereedschap werkt, is het belangrijk dat het handig, veilig en betrouwbaar is. Er zijn verschillende merken in gereedschap, maar welk merk kies je? Het belangrijkste is dat je er veilig mee kunt werken. Hieronder kan je lezen hoe je het beste nieuw gereedschap kunt uitzoeken.

Kies voor een merk

Het assortiment in gereedschap is onwijs groot, je kunt ze namelijk verkrijgen in allerlei soorten en maten. Natuurlijk is er wel een verschil tussen goedkoop en duur gereedschap. Het is wel zo dat je sommige gereedschap vaker gebruikt dan andere stukken. Als je weet dat je ze maar twee keer per jaar gebruikt, zou je voor een relatief goedkoper gereedschapsset kunnen kiezen. Maar je zou ook kunnen denken dat als je het niet vaak gebruikt, je voor een duurder merk gaat omdat het dan lang mee gaat. Het is altijd een goed idee om voor een stuk gereedschap van een gerenommeerd merk te gaan. Door goed te investeren in gereedschap weet je dat het jarenlang mee gaat. 

Veiligheid is belangrijk

Gereedschap kan soms gevaarlijk zijn, zeker bij elektrisch gereedschap. Hoe voorzichtig je ook te werk gaat, ongeluk zit in een klein hoekje. Het is vervelend als er een onderdeel losschiet, daarom wil je ook gereedschap van een keurmerk. Het beste is om gereedschap te hebben met het keurmerk CE, dat betekent dat het gereedschap aan de EG-Veiligheidsrichtlijnen voldoet. Dan weet je zeker dat het goed gereedschap is. Doktergereedschap verkoopt professionele gereedschap met merken die voldoen aan dit keurmerk. De hardheid van het metaal dat is gebruikt in de gereedschap is belangrijk voor de kwaliteit. Handgereedschap wat is gemaakt van gehard staal heeft een groot voordeel. Wanneer je nieuw handgereedschap moet kopen kan je letten op keurmerk HSS. Deze keurmerk garandeert de hardheid van het metaal. HSS staat voor high speed steel. Handgrepen van gereedschap bestaan bijna altijd uit metaal, kunststof of hout. Als vakman ben je veel bezig met gereedschap en houd je deze dagelijks in je hand. Het beste is om goedkoop gereedschap links te laten liggen en te kiezen voor kwalitatief goed gereedschap. En daarbij komen ook handgrepen bij kijken, bij goedkoop gereedschap laten de handgrepen snel los. Dit is ook niet veilig, want dat betekent dat je tijdens het klussen jezelf kan bezeren. Kies daarom voor veilig en voor duurzaam gereedschap.