Van platte daken tot groendaken: EPDM als universele oplossing

28 Mar 2023

Van platte daken tot groendaken: EPDM als universele oplossing

Stadsdaken worden steeds vaker gebruikt om de stedelijke omgeving te verfraaien. Niet alleen kunnen ze dienen als buitenruimtes en plaatsen voor het kweeken van planten, maar ze kunnen ook helpen bij het reguleren van het microklimaat en het verminderen van het stedelijke hitte-eilandeffect. Om dit te bereiken, zijn er veel verschillende materialen die kunnen worden gebruikt, waaronder EPDM (Ethyleen Propyleen Diene Monomeer).

Wat is EPDM?

EPDM is een soort synthetisch rubber dat veel wordt gebruikt voor verschillende toepassingen, waaronder platte daken. Het materiaal is duurzaam, waterdicht, vuurvast, UV-bestendig en bestand tegen extreme temperaturen. EPDM kan worden gebruikt voor alle soorten platte daken ook het aanbrengen op geïsoleerde daken zoals PIR isolatie gaat zeer eenvoudig.

Voordelen van EPDM

Eén van de grootste voordelen van EPDM dakbedekking is dat het licht van gewicht is en gemakkelijk te installeren is. Het materiaal heeft ook een lange levensduur en kan worden gebruikt voor zowel platte als hellende daken. Met de juiste installatie en onderhoud kan EPDM jarenlang goed presteren. Daarnaast is EPDM ook relatief goedkoop in vergelijking met andere dakbedekkingsmaterialen.

EPDM als universele oplossing

EPDM wordt vaak gebruikt als dakbedekkingsmateriaal voor platte daken, maar het kan ook worden gebruikt voor andere toepassingen. Het materiaal is waterdicht en bestand tegen weersomstandigheden, waardoor het geschikt is voor het bedekken van hellingen als onderdeel van een groendak. Bovendien is het materiaal zo flexibel dat het kan worden gebruikt voor heuvelachtige omgevingen, waardoor het een veelzijdige en universele oplossing is.

Het onderhouden van EPDM

EPDM is een duurzaam materiaal, maar het is belangrijk om het regelmatig te onderhouden om te voorkomen dat er schade ontstaat aan het materiaal. Het materiaal moet regelmatig worden gecontroleerd op lekkage, scheuren en verzakkingen. Indien nodig, dient reparatie of vervanging plaats te vinden. Bovendien dient regelmatig te worden gecontroleerd of er vuil of algen op het dak zijn aangetroffen.

Conclusie

EPDM is een veelzijdig en universeel materiaal dat kan worden gebruikt voor verschillende toepassingen, van platte daken tot groendaken. Het materiaal heeft een lange levensduur, is waterdicht en bestand tegen extreme temperaturen. Bovendien is het relatief goedkoop en gemakkelijk te installeren. Het is daarom een goede optie voor het bedekken van platte daken en hellingen. Door regelmatig onderhoud te plegen, kan de levensduur van het materiaal worden verlengd.