Reformladder kopen? Welke moet ik nu aanschaffen?

19 Oct 2021

Reformladder kopen? Welke moet ik nu aanschaffen?

Een reformladder kopen is een aanschaf voor de lange termijn. Want je komt er pas achter hoeveel je dit product nodig hebt als je hem eenmaal in bezit hebt. Met name als het mooi weer is, is hij erg handig om te gebruiken voor het schoonmaken van de ramen op de bovenverdieping. Maar ook zodra de bladeren van de bomen vallen in de herfst is een ladder erg handig voor het legen van de dakgoten. Dit zijn alleen al redenen voor doe-het-zelvers om een klusladder aan te schaffen. Dan heb je nog de professionals die iedere werkdag op hoogte moeten werken. In deze blog nemen we je graag op sleeptouw voor de aanschaf van het juiste product!

Reformladder kopen: het juiste stappenplan 

Wanneer jij een besluit een reformladder te gaan kopen, dan is het volgen van een deugdelijk stappenplan erg handig voor enig overzicht. Zo moet je jezelf bevragen wat de aard van het gebruik is. Ga je de ladder iedere dag intensief gebruiken (professioneel), of ga je hem incidenteel inzetten? Je hebt namelijk verschillende soorten ladders… een particulier klimproduct is bijvoorbeeld lichter qua materiaal. Voor de professionele uitvoeringen wordt een dikker aluminium gebruikt. Dit merk je al heel snel in bijvoorbeeld het tillen van de reformladder. Een paar andere verschillen bij professionele ladders: de sporten staan op 75 graden, de sporten zijn dieper en de sportafstand is ook iets hoger (dit zorgt voor fijner werken op de bouwladder). Volg deze stappen:

  1. Waar ga je het product voor gebruiken?

  2. Hoe wil je gaan werken? Alleen tegen de gevel, of ook vrijstaand?

  3. Kies de benodigde werkhoogte. Dus: op welke hoogte vinden jouw klussen veelal plaats?

  4. Maak de keuze voor een merk. 

Tip: wij adviseren je om een reformladder te kopen van een gerenommeerd merk. Er is namelijk ook veel goedkoop (en onveilig) spul te verkrijgen op de markt. Een ladder moet in Nederland ten alle tijde minimaal voldoen aan de Warenwet en de EN 131.

Wat is het verschil tussen een reformladder en een opsteekladder?

In de ‘ladderwereld’ kom je veel verschillende benamingen tegen. Twee termen die je niet onbekend zullen zijn: opsteekladder en reformladder. Wat is het verschil nu tussen deze twee? Een reformladder kan je zowel tegen de gevel, als vrijstaand gebruiken. Je kan deze ladders als het ware inzetten als een soort trap, dus vrijstaand. Erg gemakkelijk als je het plafond moet witten. Een opsteekladder kan daarentegen alleen tegen de gevel gebruikt worden. Deze kan je dus niet vrijstaand gebruiken en is niet voorzien van een spreidbeveiliging.

Welke certificeringen gelden er voor reformladders?

Zoek je een stevige reformladder voor het schoonmaken van de goten? Of zoek je juist een model die ook gebruikt kan worden voor de intensieve klussen? Zoals eerder beschreven is het raadzaam om rekening te houden met de verschillende types die er zijn. Een professionele ladder is namelijk zwaarder doorgetest en gaat hierdoor langer mee. Los van de langere levensduur is het ook van belang dat je op een veilig product staat te werken. Volgens onze strenge wet -en regelgeving moeten professionele uitvoeringen dan ook voldoen aan de NEN 2484. Dit is de strengste certificering omtrent ladders. Hieronder zetten wij de verschillende certificeringen op een rij:

  • EN 131: Europese normering waaraan ladders en trappen moeten voldoen

  • Veilig Warenwet: Strenger dan de EN 131. Iedere ladder die in Nederland verkocht, of gebruikt wordt moet hieraan voldaan

  • NEN 2484: Certificering voor professioneel ARBO gebruik. Strengste regelgeving voor een ladder, voor professioneel gebruik, die er is. 

Laat je adviseren bij het kopen van een reformladder

Een veilige reformladder kopen: dat is wat je wilt! In de markt zijn er echter verschillende modellen en uitvoeringen verkrijgbaar. Laat je daarom adviseren door gerenommeerde partijen zoals laddersenrolsteigers.nl. Zij verkopen ladders van louter topmerken, zoals Altrex en Wienese. Deze twee merken zijn wat duurder, maar hebben hun zaakjes erg goed voor elkaar. Veiligheid gaat toch boven alles?