Dit moet je weten voordat je jouw hypotheek oversluit

05 May 2021

Dit moet je weten voordat je jouw hypotheek oversluit

De hypotheekrente staat op dit moment behoorlijk laag. Grote voordeel hiervan is dat geld lenen een stuk goedkoper wordt als je nu een hypotheek afsluit. Heb jij jaren geleden een hypotheek afgesloten tegen een aanzienlijk hogere rente dan nu? Dan overweeg je mogelijk om jouw lening over te sluiten. Je brengt de hypotheek in dat geval onder bij een andere geldverstrekker, waardoor je profiteert van de huidige rente. Een hypotheek herfinancieren lijkt op het eerste oog misschien interessant, maar is dat lang niet altijd. Om te voorkomen dat jij de mist ingaat, vertellen wij jou hier wat je moet weten voor je jouw hypotheek oversluit.

Hypotheek oversluiten kost geld

Als je jouw hypotheek oversluit, profiteer je van de huidige hypotheekrente. Deze rente ligt mogelijk aanzienlijk lager dan de rente die je nu over de lening betaalt. Als dit bij jou ook het geval is, denk je mogelijk dat het interessant is om jouw hypotheek over te sluiten. Toch is dit lang niet altijd het geval. Een hypotheek herfinancieren brengt namelijk ook kosten met zich mee. Zo moet je bij de meeste hypotheekverstrekkers boeterente betalen als je jouw hypotheek oversluit.

Een hypotheekverstrekker brengt boeterente in rekening als jij jouw hypotheek aflost voordat de rentevaste periode is verstreken. Als je jouw lening voortijdig oversluit, loopt een hypotheekverstrekker namelijk rente mis. Door jou een boeterente op te leggen, verzekeren zij zich alsnog van het geld dat zij mislopen.

De hoogte van de boeterente verschilt per situatie en is afhankelijk van een aantal factoren. Bij het vaststellen van de boeterente kijkt een hypotheekverstrekker onder meer naar de hoogte van het hypotheekbedrag en de resterende rentevaste periode. Als het om een hoog hypotheekbedrag gaat en de resterende rentevaste periode lang is, kan de boeterente al snel enkele tienduizenden euro’s bedragen.
 

Ondanks de boete kan oversluiten interessant zijn

Moet je enkele (tien)duizenden euro’s betalen aan boeterente als je jouw hypotheek oversluit? Dan laat je het idee om jouw hypotheek over te sluiten mogelijk snel weer varen. Doe dit niet zonder slag of stoot, want ondanks de hoge boeterente kan herfinancieren wel degelijk interessant zijn.

Om te bepalen of oversluiten voor jou financieel aantrekkelijk is, kijk je hoeveel jouw hypotheek je onderaan de streep kost. Bereken het verschil in kosten met de hypotheekrente die van toepassing is op jouw lening en de huidige hypotheekrente. Het kan maar zo zijn dat er onderaan de streep een verschil van enkele (tien)duizenden euro’s ontstaat. Als dit het geval is, is oversluiten mogelijk wel interessant.
 

Kijk niet alleen naar de kosten

Een veelgemaakte fout bij een hypotheek oversluiten is dat mensen alleen kijken naar de kosten. Op zich is dit logisch, want dit merk je in jouw portemonnee. Toch raden wij jou aan om verder te kijken dan het financiële aspect als je overweegt om jouw hypotheek over te sluiten. De voorwaarden zijn namelijk ook van belang. Zo wil je bijvoorbeeld geen lening afsluiten tegen voorwaarden die aanzienlijk minder gunstig zijn dan de voorwaarden van jouw huidige hypotheek.

Hink je op twee gedachten voor wat betreft het oversluiten van jouw hypotheek? Neem dan eens contact op met een hypotheekadviseur in Haarlem. Zo’n adviseur vergelijkt jouw hypotheek met de huidige situatie. Op basis hiervan kan hij jou adviseren of oversluiten al dan niet interessant is. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag dan een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek aan en je weet binnen de kortste keren of herfinancieren het overwegen waard is.