Wat is het verschil tussen latex, nitril en vinyl handschoenen

11 Apr 2021

Wat is het verschil tussen latex, nitril en vinyl handschoenen

In bepaalde beroepen zoals de tuinbouw worden veel wegwerphandschoenen gebruikt. Dat is voornamelijk handig wanneer je met materialen bezig bent die je handen kunnen beschadigen. Dan is het verstandig dat je gebruik maakt van handschoenen. Maar de handschoenen moeten aan een bepaalde eis voldoen, namelijk de dikte, afwerking, elasticiteit en lekweerstand. Vaak ben je genoodzaakt om de handschoenen na een keer dragen weg te gooien. Wegwerphandschoenen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, namelijk in latex, nitril en vinyl. Hieronder kun je lezen wat het verschil is tussen deze handschoenen. 

Latex handschoenen

Latex handschoenen zijn gemaakt van rubber. Deze type handschoenen geven een goede bescherming tegen het overbrengen van bacteriën en virussen. Het voordeel van latex handschoenen is de pasvorm. Deze handschoenen voelen namelijk als een tweede huid en hebben een hoge mate van aanraakgevoeligheid. Daarnaast kun je deze handschoenen voor een langere tijd dragen. Deze handschoenen zijn super makkelijk om aan te doen, aangezien ze van binnen licht gepoederd zijn. Een ander pluspunt aan deze handschoenen is dat ze biologisch afbreekbaar zijn. Maar er zijn ook mensen die allergisch zijn voor deze handschoenen, dit heet latexallergie. Wanneer je handschoenen wilt aanschaffen test ze dan eerst goed uit, om te kijken of je niet allergisch bent. Een ander kenmerk is dat deze handschoenen erg elastisch en sterk zijn, hierdoor gaan ze minder snel kapot. 

Nitril handschoenen

Nitril handschoenen zijn gemaakt van synthetisch rubber en worden vaak gebruikt als alternatief voor latex handschoenen. Voor mensen die een latexallergie hebben, zijn nitril handschoenen een goed alternatief. Deze handschoenen zijn ook sterker dan latex handschoenen, je kunt ze dan ook meermaals gebruiken. De grootste kenmerk van deze handschoen is dat hij latex vrij is en lekbestendig is. Het zijn ook wel waterdichte handschoenen. De handschoenen zijn namelijk bestand tegen olie, vet en spatten van chemicaliën. Nitril handschoenen worden ook wel vaak medische kwaliteit genoemd, aangezien ze vaak worden gebruikt in ziekenhuizen. Hierdoor worden deze handschoenen extra goed getest. 

Vinyl handschoenen

Vinyl handschoenen zijn gemaakt van PVC. Van de handschoenen die hierboven zijn genoemd, is vinyl de minst sterkste van de drie. Wanneer je last hebt van een latexallergie kan vinyl een goed alternatief zijn. Daarnaast zijn vinyl handschoenen bestendig tegen olie, vet en zuren. Deze handschoenen zijn vaak handig wanneer je tijdens het werk vaak van handschoenen wisselt. Vinyl handschoenen zijn handig voor algemeen gebruik en voor activiteiten waar hoge mate van tactiliteit nodig is. Ze zijn erg populair voor in de voedingsindustrie. Kenmerken van vinyl zijn dat ze een losse pasvorm hebben, ze zijn goed voor korte taken, goed te gebruiken wanneer je niet werkt met gevaarlijke materialen. Ook deze handschoenen zijn licht gepoederd waardoor ze makkelijk aan te doen zijn.