Uitbouwen van een woning

17 Oct 2020

Uitbouwen van een woning

Een uitbouw heeft eigenlijk altijd als doel het vergroten van het woonoppervlakte van de woning. Een uitzondering hierop is de serre die ook wel eens gebruikt wordt enkel om meer daglicht de woning binnen te laten dringen.

De meest voorkomende uitbouwen zijn een (stenen) aanbouw en de serre. Beide oplossingen hebben zo hun eigen voor- en nadelen. We geven hieronder daar meer informatie over.

Aanbouw

Onder een aanbouw verstaan we een extra stuk bouwen aan de woning in dezelfde die het huis van zichzelf al heeft. Voor de aanbouw worden dezelfde materialen gebruikt als voor de rest van de woning. Denk hierbij aan dezelfde stenen en de kozijnen die in het bestaande deel van het huis ook al gebruikt zijn.

Bovengenoemd punt is ook direct het grootste voordeel van dit soort uitbouw; de uitbouw ziet eruit alsof het
echt bij het huis hoort. Een ander voordeel van een stenen uitbouw van de woning is dat het gemakkelijk goed te isoleren is.

Een nadeel van deze methode zijn de aanbouw kosten. Het moet geheel op locatie met de hand vervaardigd worden. Het is allemaal handwerk en daar gaat nu eenmaal veel arbeid in zitten. Ook is deze aanbouw zwaarder dan een serre, de fundering die gemaakt wordt zal dus meer gewicht moeten dragen dan bij een serre. 

Een serre bouwen

Een andere mogelijkheid tot een uitbouw van de woning is het bouwen van een serre. Serres profileren zich door de grote raampartijen waar ze uit bestaan. Mensen kiezen voor serres omdat ze meer daglicht in de woning willen hebben en/of de tuin meer bij de huiskamer willen betrekken.

Serres zijn relatief goedkoop en zijn bovendien snel geplaatst. Er bestaan verschillende prefab (prefabricaat) oplossingen die erg betaalbaar zijn.

De prijs en het extra daglicht zijn de grootste voordelen van een serre. Ook is het minder nodig een zware fundering  te maken omdat de constructie van een serre niet veel om het lijf heeft. Dit drukt ook de prijs.

Een nadeel van een (prefab) serre is dat het minder ”mooi” aansluit bij de bestaande bouw van een woning. Een ander nadeel is dat het lastiger te isoleren is, omdat er zoveel ramen inzitten komen warmte en kou makkelijker binnen. Uiteraard is dit gedeeltelijk te ondervangen door heel goed isolerende ramen.

Goed overdenken

Wanneer er extra woonruimte gecreeërd moet worden in de huidige woning is het belangrijk dat er over nagedacht wordt wat voor type uitbouw woning er gekozen wordt. Het is sowieso verstandig te informeren bij verschillende aannemersbedrijven om zo een goed zicht te krijgen op de kosten.

Aanbouw, Aannemersbedrijf, Serre, Uitbouw