Schilderklusjes in huis, hoe pak je die makkelijk aan?

21 Jun 2021

Schilderklusjes in huis, hoe pak je die makkelijk aan?

Een verse lik verf in je interieur doet wonderen. Maar hoe pak je dat het beste aan, zo’n schilderklus in huis? Of je nu het plafond, de muren of een kastje wil verven: met deze tips is de klus zo gepiept. En als je een muur of meubel overnieuw moet schilderen vanwege een lekkage, een brand of andere schade in huis, dan vind je hier ook een aantal slimme diensten voor veilig wonen.

Tips voor het schilderen van je interieur

Een geslaagd eindresultaat valt of staat met de voorbereiding. Als je je schilderklus snel achter de rug wil hebben, dan zijn er een paar belangrijke dingen om rekening mee te houden.

Voordat je verder leest…
Onverwachte schade aan je huis kan je woonplezier flink verpesten. Daarom is het handig om je te abonneren op slimme woondiensten, zoals cv-onderhoud, de dakgoot schoonmaken en de schoorsteen vegen. Hiermee wordt zorgeloos wonen een stuk makkelijker.

  1. Wel of geen voorstrijk? Als de ondergrond slecht is of nog nooit geverfd, breng dan eerst voorstrijk aan.
  2. De juiste tint kiezen. Twijfel je tussen twee of meerdere tinten? Vraag dan in de bouwmarkt naar gratis samples van alle verschillende kleuren. Zo zie je precies hoe de kleur uitpakt op de ondergrond.
  3. Wel of niet schuren? Schuren is niet altijd noodzakelijk, maar vaak wel een goed idee. Zorg in ieder geval dat je de ondergrond altijd schuurt als je over een eerdere verflaag wil schilderen. Ook is het nodig om te schuren voordat je primer aanbrengt op een ongeschilderd ondergrond. Als je ongeschilderd hout wil verven, schuur dan nadat je de primer hebt aangebracht.
  4. Zorg voor de juiste temperatuur. Binnenshuis verven kun je het beste doen als de temperatuur tussen de 10 en 20 graden ligt. Bij warmer weer droogt de verf te snel op. En als het te koud is, dan droogt de verf weer te langzaam. In beide gevallen wordt het resultaat minder mooi.
  5. Een goede ventilatie is belangrijk, maar zorg dat je wacht met het luchten van de ruimte tot je klaar bent met je schilderwerk. Zo weet je zeker dat het resultaat niet beïnvloedt wordt door mogelijke tocht.
  6. Verwijder afplaktape wanneer de verf nog nat is. Als je dit pas doet wanneer de verf droog is, dan kan de verflaag beschadigd raken. Je kunt de afplaktape makkelijker lostrekken als je deze even met een föhn verwarmt.
  7. Soms kom je iets tegen wat niet zo makkelijk te tapen valt. Zoals deurknoppen. Gebruik in zo’n geval aluminiumfolie in plaats van afplaktape. Je kunt je verfbak trouwens ook omwikkelen met aluminiumfolie. Dan hoef je de bak niet steeds schoon te maken.