Galerij- en portiekverlichting ombouwen naar Led Verlichting

19 Oct 2020

Galerij- en portiekverlichting ombouwen naar Led Verlichting

In de meeste portiek- en galerijflats hebben we in het trappenhuis en de kelder te maken met verlichting die voor een groot deel van de dag aanstaat. Per dag kan dit variëren: in de zomer gemiddeld 5 uur en in de winter gemiddeld 17 uur.

Energiekosten

De hiermee gepaard gaande energiekosten kunnen door de lange brandtijd onnodig hoog zijn. Regels schrijven voor dat op een galerij een minimale lichtkracht van 3 lux vereist is. Verlichting is daarom wel degelijk nodig.

De volgende rekensom laat zien wat een galerijverlichting de Vereniging Van Eigenaren (VVE) jaarlijks kan kosten.

Kostenplaatje van  traditionele tl- of gloeilamp-verlichting

Uit deze rekensom blijkt dat de elektriciteitskosten van de verlichting van een appartementencomplex met slechts 30 lampen al gauw €160 per jaar bedragen.

Deze kosten zijn zeer eenvoudig te drukken door gebruik te maken van led-verlichting. Led-verlichting kan de energiekosten met wel 75% verlagen. Als voorbeeld geven we de volgende berekening:

Kostenplaatje van led-verlichting

Uit dit voorbeeld blijkt dat zelfs bij de kleinere portiek- en galerijflats gemakkelijk een jaarlijkse besparing gerealiseerd kan worden van €60 tot €120.

Onderhoud

De levensduur van led-verlichting is eveneens een groot voordeel. De gemiddelde levensduur ligt momenteel op 20.000 tot 30.000 uur (afhankelijk van het type led).  De vaak gebruikte mini tl-balk voor galerijverlichting heeft een levensduur van circa 8.000 uur. De lampen in het trappenhuis en de kelder zullen daarom regelmatig  verwisseld moeten worden. Bij het gebruik van tl-verlichting zal dit iedere 2 tot 2,5 jaar nodig zijn. Is de galerij voorzien van led-verlichting dan is het vervangen van de lampen slechts eens in de 7 tot 9 jaar nodig.

Aanschaf

Voor een compleet galerijverlichtingsarmatuur lopen de prijzen uiteen van €59 tot €150 per stuk. De duurdere modellen zijn vaak uitgerust met extra componenten zoals bewegingsmelders en tijdklokken. Om tot een goed compromis te komen kan een handig lid van de VVE echter zelf de armaturen ombouwen. De kosten van de led-verlichting kunnen hierdoor gunstig worden beïnvloed. De gemiddelde prijs van een ombouwset ligt rond de €20. De hiervoor te ontvangen componenten zijn veelal een led-strip van circa 3 watt en een voeding.