Een dakkapel uitzoeken

17 Oct 2020

Een dakkapel uitzoeken

Veel huiseigenaren kunnen nu niet verhuizen, vanwege de restschuld die zij overhouden, deze groep kiest er steeds vaker voor niet te verhuizen en de huidige woning te verbeteren, door de woonkamer uit te bouwen, de kozijnen te vervangen of door een dakkapel te plaatsen.

In dit artikel wordt aandacht besteed aan de verschillende soorten dakkapellen, zoals dakkapellen met een platdak, dakkapellen met een pannendak en dakkapellen die de zolder verhogen.

Standaard dakkapel

Verreweg de meeste dakkapellen hebben een platdak, rechte zijwanden en zijn niet meer dan een simpele uitbouw op het dak. Deze zogenaamde platdak dakkapellen kunnen als enige dakkapel zonder toestemming van de gemeente worden geplaatst. Daarvoor moet de dakkapel wel worden geplaatst op de achtergevel, mag zij niet hoger worden gemaakt dan 175 centimeter en moet zij minimaal 50 centimeter van de erfgrens en de daknok blijven verwijderd.

De meeste dakkapellen met platdak zijn kunststof dakkapellen, dat wil zeggen dat zij beschikken over een kunststof kozijn en kunststof afwerking van Trespa of Keralit. U kunt ook kiezen voor een houten dakkapel, waar meer onderhoud aan moet worden gepleegd en een duurdere polyester dakkapel. Gemiddeld kosten platdak dakkapellen € 1.200 per strekkende meter, dat is inclusief montage en 21% bruto toegevoegde waarde. Polyester dakkapellen zijn 20% duurder.

Sleepdakkapel

De luxueuzere versie van een platdak dakkapel is de sleepdakkapel. Sleepdakkapellen hebben geen platdak, maar een schuindak en het dak is niet afgewerkt met EPDM of bitumen, maar met dakpannen. Een sleepdakkapel zorgt voor een zelfde ruimtewinst als een platdak dakkapel, maar zijn altijd vergunningsplichtig en nog belangrijker, zijn 30% duurder dan platdak dakkapellen. Er zijn houten en kunststof sleepdakkapellen, maar geen polyester sleepdakkapellen.

Nokverhogende dakkapel

Sommige zolders zijn te laag voor een platdak dakkapel, waardoor een nokverhogende dakkapel in beeld komt. U kunt kiezen uit twee soorten nokverhogende dakkapellen, namelijk de verlegde nokdakkapel en nokverhoging. Bij een verlegde nokdakkapel of eenzijdige nokverhoging wordt slechts de voor- of achtergevel verhoogd. Terwijl een nokverhoging of tweezijdige nokverhoging de voor en achtergevel hoger maakt. Nokverhogende dakkapellen kunnen prefab en als traditionele dakkapel worden geleverd. Voor een verlegde nokdakkapel moet 40% meer worden betaald dan voor een standaard dakkapel en voor een complete nokverhoging moet 70% meer op tafel worden gelegd.