De ultieme veiligheidsoplossing: een deuropener

26 Jan 2021

De ultieme veiligheidsoplossing: een deuropener

Een deuropener maakt het mogelijk om deuren op afstand te ontgrendelen. Het is een elektrisch mechanisme waardoor je met één druk op de knop een deur open kan laten gaan. Om de deuropener te installeren wordt de vaste sluitplaat die je in kozijnen vindt, vervangen. Er wordt een elektromagneet aangestuurd die met behulp van spanning het slot laat openen.

Een zijn ook varianten die een terugmeldschakelaar bevatten. Dit houdt in dat het apparaat kan signaleren of een deur gesloten is, of niet. Een deuropener is een goede veiligheidsoplossing die wordt geleverd in verschillende soorten en afmetingen. Bij de aanschaf moet je bekijken welke variant het beste bij het gebouw of woning past.

Hoe werkt de aansturing?
Er zijn verschillende manieren om een deuropener aan te sturen. Volgens het arbeidsstroomprincipe wordt de schoot van het deurslot ontgrendeld wanneer er elektrische spanning ontstaat. Het wordt dan mogelijk om de deur te openen. Indien de stroom uitvalt, kan de deur echter niet geopend worden.

Het ruststroomprincipe houdt in dat de schoot van het deurslot door een kleine spanning wordt vastgehouden. Als de stroom uitvalt, valt de vergrendeling van het deurslot weg. Dit betekent dat de deur dan juist wel geopend kan worden. Daarom wordt deze soort ook toegepast voor de brandveiligheid zodat vluchtroutes automatisch en gemakkelijk vrijkomen.

Waarom een deuropener?
Deuropeners maken het mogelijk om op afstand een deur te ontgrendelen. Er zijn verschillende redenen waarom bedrijven of particulieren deze mechaniek aanschaffen. Het vereist minder kracht en daarom wordt het soms ook aangeschaft voor mensen met een ziekte. Andere opties zijn het gemak of het gevoel van extra veiligheid.

Vaak wordt een deuropener geleverd in combinatie met een intercom of een systeem voor toegangscontrole. Hierdoor kun je kijken wie er aanbelt en kun je de deur pas ontgrendelen als je zeker weet dat je deze persoon wilt binnen laten.