Breng verlichting met licht

26 Jan 2021

Breng verlichting met licht

Een goede inrichting is belangrijk voor veel mensen, maar de echte sfeermaker wordt vaak overgeslagen. Licht is namelijk erg bepalend als we kijken naar de sfeer in een ruimte. Elke ruimte heeft eigen licht nodig. Zo zal een werkkamer niet om hetzelfde licht vragen als de woon-, slaap- of badkamer. Wanneer de verlichting uitgekozen wordt is het belangrijk om de verschillen in licht te kennen. We kennen namelijk directe, diffuse en indirecte verlichting.

Diffuse verlichting

Diffuus licht is licht dat egaal en gelijkmatig is, zonder harde schaduwen. Wanneer we kijken naar diffuus licht in huis is dat vaak gefilterd door bijvoorbeeld een kap. Dit type licht wordt vaak gebruikt in bijvoorbeeld de werkkamer, omdat het weinig schaduw of reflecties geeft. Het vult een kamer met licht en niet een bepaalde punt in de kamer. Het merk prandina heeft hier mooie oplossingen voor. Overigens kan het perfect gebruikt worden in combinatie met andere lichtbronnen. Hierdoor is het mogelijk een hele aparte sfeer te creëren.

Directe verlichting

Het woord verklaart het eigenlijk al. Direct licht is een lichtbron die zonder filter ergens op schijnt. Het is dan ook ideaal om bepaalde elementen in huis te verlichten. Een kunstwerk of schilderij dat een prominente plek in de kamer mag innemen kan het best door middel van directe verlichting worden uitgelicht. We kennen directe verlichting in huis vooral van de spotlampen. Overigens is het gebruik hiervan in bijvoorbeeld de keuken en badkamer een prima oplossing. Houdt er alleen rekening mee dat er meerdere lichtpunten worden geplaatst anders blijven er teveel plaatsen onbelicht. Let er op dat het licht dus niet gefilterd wordt, dus het kan verblindend werken.

Indirecte verlichting

Dit soort verlichting is eigenlijk niet anders dan directe verlichting, alleen wordt het weerkaatst via bijvoorbeeld een muur. Wanneer we een lichtplan maken is het goed om indirect licht te gebruiken als basis. In combinatie met ander licht kan er een prachtige sfeer worden gecreëerd.