Alles wat je moet weten over verlichting

22 Dec 2020

Alles wat je moet weten over verlichting

Nu we bijna het hele jaar vanuit huis hebben gewerkt, zijn we kritischer naar ons eigen huis gaan kijken. Hierdoor zijn we allemaal massaal aan de slag gegaan met klussen. Er stonden rijen voor bouwmarkten, want er was verder niks te doen. Iedereen ging aan de slag met klusjes die al maanden lang op het lijstje stonden, maar waar ze nog niet aan toe waren gekomen. Maar daarnaast zijn we ook vooral bezig geweest met het huis gezellig maken. Nu het winter wordt en het steeds vroeger donker wordt, heb je misschien wel wat extra verlichting nodig. In dit artikel praat ik je even bij over verlichting, zodat jij er straks gezellig bij zit thuis.

Drie soorten verlichting

Je hebt drie verschillende soorten verlichting voor in huis: basisverlichting, functionele verlichting en sfeerverlichting. Basisverlichting geeft egaal licht met weinig schaduw en contrasten. Hierdoor krijg je een goed overzicht en kan je goed zien waar je bent. Deze basisverlichting komt goed van pas wanneer je bijvoorbeeld je deur moet open maken of als je de trap op loopt. Functionele licht zorgt er voornamelijk voor dat je goed licht hebt als je iets aan het doen bent, bijvoorbeeld wanneer je aan het koken bent. Sfeerverlichting is echt bedoeld om sfeer in huis te brengen. Vaak is dit licht warm en zacht en hoeft het licht niet heel fel te zijn. 

Lichtplan maken

Het is slim voordat je het huis gezellig wilt gaan verlichten, dat je een lichtplan maakt. Een lichtplan bestaat uit een plattegrond van een kamer waarin je aangeeft op welke plekken wat voor verlichting moet komen. Zeker als je begint met verbouwen, zal ik je aanraden om een lichtplan te maken voor de aannemer.

Verschillende soorten lampen

Je hebt veel verschillende soorten lampen, en elke lamp komt weer tot zijn recht op zijn eigen plek in het huis. Staande lampen zijn leuk om naast een bank neer te zetten in de huiskamer of ergens in de hoek van de kamer waar het donker is. Voor in de keuken is het leuk om op de eettafel een tafellamp te plaatsen, die een gezellige sfeer geeft tijdens het avondeten. Voor in de hal is het leuk om een industriële wandlamp op te hangen, wat gelijk een eyecatcher is. 

Slimme verlichting

Tegenwoordig kun je via een app op je mobiel je verlichting aanpassen. Hiervoor moet je wel een speciaal systeem aanschaffen om dit te kunnen doen. Bij de Ikea kan je dit soort verlichting systeem aanschaffen, waardoor je dus via een app je lichten kunt besturen. Je kunt via de app ook je verlichten van kleur laten veranderen. Maar het allerbelangrijkste is dat je de lampen er uit en aan mee kunt zetten, zo kan je voordat je thuis komt het al gezellig in huis maken door de lichten alvast aan te zetten.